projekt namijenjen mladima: reci da sebi!

aedrian-ECt01A5HZtw-unsplash

U 2023. ulazimo s novim projektom Reci DA sebi –  Podrška mladima u razvoju samosvijesti, odnosima i ostvarivanju aktivne uloge u društvu, koji se provodi uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. 

Posebno nas veseli rad s mladima – udruga EMA kroz prethodne suradnje s Familylabom provodi edukacije i radionice među roditeljima i stručnjacima u radu s djecom, a ovim projektom nastavljamo suradnju i zajedno kreiramo  program koji direktno uključuje djecu i mlade. 

Krenuli smo od promišljanja o adolescenciji, razdoblju izgradnje osobnog identiteta mlade osobe i traženja svog mjesta u zajednici. U obiteljima i obrazovnom sustavu često dolazi do komunikacijskih poteškoća i nerazumijevanja prema ponašanju mladih u ovom formativnom razdoblju koje prethodi preuzimanju novih društvenih uloga. Čest gubitak vodstva i povezanosti s odraslima u kombinaciji sa sve većom potrebom za pripadnošću grupi i dokazivanjem vršnjacima, samostalnim odlučivanjem, novim iskustvima, slobodom i zabavom, dovodi do isprobavanja novih ponašanja od kojih mnoga predstavljaju rizik od štetnog ponavljajućeg obrasca, neželjenih posljedica po mentalno ili tjelesno zdravlje te rizik od pojave ovisnosti. 

Rizici su tradicionalno povezani s dostupnošću i utjecajem vršnjačkih grupa te obiteljskim socijalnim i materijalnim prilikama. Nastavljajući se na njih, u ovom projektu naglašavamo povezanost osobina pojedinca koje su se tijekom odrastanja razvijale kroz obiteljsko i drugo okruženje (odnose) sa sposobnošću da donosi dobre prosudbe i odluke za sebe.

Polazeći od znanja da je temelj osobne odgovornosti samosvijest, koja se razvija u odnosu s drugima, znamo da su neposredni odnosi neophodni za izgradnju osobnog identiteta pojedinca i izgradnju povjerenja u sebe i svoje prosudbe. 

Suvremeni način života obitelji, obrazovanja i povećana nekritička izloženost digitalnim sadržajima smanjuju prilike za razvoj samosvijesti, ostvarivanja temeljnih potreba povezanosti i pripadanja, a povećavaju prilike za razvoj bihevioralnih ovisnosti ili ovisnosti o psihoaktivima. Ovakvi procesi utječu na izbor mnogih mladih da ostanu samo pasivni promatrači društvenih zbivanja, umjesto aktivni subjekti u društvu i vješti korisnici digitalnih alata za osobno dobro i/ili opće dobro. Potrebno je stvarati prilike koje smanjuju rizike razvoja svih oblika ovisnosti, a to je moguće kroz provođenje programa koji odgovaraju na potrebe mladih i potrebu društva da osigura održivi razvoj zajednice.

U prvoj fazi projekta na radionicama za mlade promišljat ćemo vrijednosti i načela Jespera Juula kroz osobne životne primjere mladih u područjima koje ih zanima,što ima velik potencijal osnažiti ih u njihovim razvojnim izazovima, a time i prevenirati ovisnosti. Kreiranje, provedba i evaluacija programa (ciklusa radionica) za mlade „Samosvjesni mladi“ ostvarit ćemo u suradnji s Familylabom.

U drugoj fazi uključit ćemo mlade u kreiranje kampanje prevencije ovisnosti mladih za mlade kroz volonterski rad, a bit će im omogućeno učenje vještina i alata korisnih u daljnjem osobnom i profesionalnom životu. Putem kampanje koju će osmisliti, izvesti i provesti u suradnji s voditeljima aktivno će djelovati u zajednici.

Opći cilj projekta: Doprinijeti univerzalnoj prevenciji ovisnosti kod opće populacije mladih na području RH

Trajanje projekta: 12 mjeseci, siječanj – prosinac 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 15.740,88 €

Tijekom projekta mladi aktivno sudjeluju na radionicama osobnog razvoja i razvoja odnosnih kompetencija i radionicama vezanima uz razvoj praktičnih vještina kroz kreiranje kampanje. 

Ne manje važno, imaju priliku za zabavu s vršnjacima na konstruktivan način, uživo.

Leave a comment