PUBLIKACIJE PROJEKTA: 3 AKTUALNE I VAŽNE TEME

Veseli nas objaviti jedan od vidljivijih rezultata projekta “Umreženi u krizi” odnosno našeg rada u zadnjih godinu dana. Radi se o tri teme predstavljene kroz edukativne materijale za roditelje, djecu i stručnjake u radu s djecom:

  • Kako kreativno podučavati i učiti?
  • Kako pričati s djecom o teškim temama (poput rata,nepravde, smrti)?
  • Dobrobiti volontiranja za mentalno zdravlje

Sve publikacije su besplatne i dostupne za preuzimanje na sljedećem linku: https://www.prostor-emancipacije.hr/#publikacije

Publikacije su dio odgovora na potrebe obitelji u krizi koje su bile u fokusu projekta. Sve tri teme su na svoj način opisali sudionici kvalitativnog istraživanje potreba obitelji koje smo provele na proljeće i ljeto 2022. godine, a u kojima roditelji i djeca otvoreno govore o izazovima i teškoćama za vrijeme pandemije i potresa, i kako se sve još uvijek utječe na njihov život danas.

Kako kreativno podučavati i učiti?

Svi roditelji čija su se djeca uslijed pandemije našla u školi, ili točnije izvan nje, ističu kako je tijekom online rada kvaliteta nastave znatno pala i ovisila o individualnom angažmanu učitelja/ica, dok su djeca bila u prilici izbjegavati uredno izvršavanje obaveza. To dovodi do teškoća u savladavanju daljnjeg znanja i do velikog stresa kod učenika. Sustavnih rješenja nema te obitelji pribjegavaju instrukcijama, što predstavlja dodatnu odgovornost i financijsku opterećenost obiteljima. 

Online nastava time je produbila jedan postojećih problema školstva, a to je pretjerano oslanjanje na učenje van škole i pritisak na roditelje da preuzmu ulogu učitelja. Zato je Udruga izradila prezentaciju za učenike, letak za roditelje te prezentaciju s materijalima za nastavnike na temu “Kako kreativno podučavati i učiti”.

Kako pričati s djecom o teškim temama (poput rata, nepravde, smrti?)

Lako i spontano pričamo o lijepim temama, no što kada nas djeca iznenade s teškim pitanjima o smrti, ratu? 

U kontekstu krize, ispitane obitelji isticale su potrebu za dodatnom edukacijom i podrškom u ovoj temi. Veća je prisutnost negativnih vijesti, a djeca slušaju i na svoj način interpretiraju kompleksne teme tj. mišljenja vezane uz pandemiju ili cijepljenje, te ih iznose pred svoje roditelje ili u vrtić i školu. Zato je Udruga EMA pripremila edukativni materijal “Kako pričati o osjetljivim i teškim temama” koji sadrži brošuru i letak za roditelje, te video za roditelje i stručnjake. 

Dobrobiti volontiranja za mentalno zdravlje: prikaz slučajeva iz prakse

Kreativan način nošenja sa stresom tijekom potresa opisali su nam sudionici istraživanja: Radi se podršci drugima, tj. volontiranju. Volontiranje može biti zabavno, poučno, može nas dovesti do novih i uzbudljivih poznanstava, a već je odavno poznato kako činiti drugima dobro, čini i nama dobro.

Zato je Udruga IKS pripremila prezentaciju o dobrobitima volontiranja te kako se u to može uključiti i obitelj.

Donosimo publikacije dostupne svima: roditeljima, djeci i svim stručnjacima koji se u svom radu bave obiteljima

Leave a comment