KORISNIČKI CENTAR

KORISNIČKI CENTAR KLUBKO

U javnosti najvidljivije djelovanje naše Udruge je djelovanje korisničkog centra  – Centra za roditelje Klubko. Prvobitno namijenjen pružanju podrške roditeljima, Centar izrasta u mjesto podrške i edukacije kako roditelja tako i brojnih stručnjaka koji rade s djecom.

Programi se provode online i uživo, gostuju u školama, vrtićima, knjižnicama, muzejima i ostalim prostorima naših prijatelja, partnera i poslovnih korisnika. Centar je aktivan u promicanju i poticanju čitanja kroz suradnje i knjiške blogove.

Dio programa Centra je besplatan za korisnike, a iz dijela programa koji se naplaćuju ostvarujemo samofinanciranje Udruge.

CENTAR ZA RODITELJE

Klubko je izrastao iz prepoznavanja potrebe budućih i novih roditelja za podrškom koja često izostaje u prvim danima, mjesecima i godinama s djetetom. Zato ovaj segment djelovanja i dalje zauzima posebno i važno mjesto u kreiranju programa Centra.

Slijedeći potrebe roditelja za podrškom i edukacijom u vrtićkoj i školskoj dobi, a osobito u vrijeme predadolescencije i adolescencije, u Klubku kreiramo sadržaje za roditelje starije djece i izazove s kojima se susreću u odgoju i odnosu s djecom.

Na našim programima posvećujemo pažnju roditeljskom odnosu kao primarnom odnosu u obitelji koji stvara uvjete za sve njene članove. Jer kada su odrasli dobro, i djeca su dobro.

Prva godina bebinog života donosi promjenu svim članovima obitelji i postavlja velike zahtjeve pred roditelje – od odgovornosti za zdravlje i razvoj djeteta u sve nepovoljnijim uvjetima suvremenog života, do odgovornosti za vlastito psihofizičko zdravlje, partnerski odnos, materijalni boljitak i podjelu obiteljskih odgovornosti. Roditelji trebaju podršku zajednice i imaju pravo na nju kako bi mogli brinuti o djetetovim i o svojim potrebama na za njih najbolji mogući način.

Besplatan program podrške novim roditeljima – Klupko podrške

Podrška roditeljima ima veliku osobnu i društvenu važnost. Pružajući im podršku roditelje osnažujemo za novu životnu ulogu, nošenje s promjenama u partnerskim odnosima, za brigu o svom tjelesnom i mentalnom zdravlju, profesionalnom i društvenom životu te ih upoznajemo roditeljskim pravima, pravima djeteta, važnosti poticajnih prilika za rani razvoj djeteta i dobrobitima rane intervencije kada je potrebna dodatna podrška razvoju djeteta.

Kroz medijske objave i istupe nastojimo senzibilizirati javnost za potrebe roditelja i demistificirati mnoge roditeljske tabue koji nerijetko koče roditelje u traženju i primanju podrške.

Osobitu pažnju posvećujemo mamama kojima nedostaje podrška sustava, zajednice, a često i obitelji u prvim mjesecima s bebom. Cilj je stvoriti mrežu podrške ženama kada postanu majke, kao i osvijestiti očeve o njihovoj jednako važnoj i jednako vrijednoj ulozi u obiteljskom životu. Važan cilj projekta je podizanje svijesti o ravnopravnoj ulozi očeva u brizi za bebu i odgoju djece te stvaranje temelja za ravnopravan odgoj djevojčica i dječaka.

Program Klupko podrške se sastoji od radionica, pričaonica, savjetovanja za roditelje i facebook grupe Klupko podrške. Svi sadržaji su besplatni za roditelje, a možeš ih pratiti putem društvenih mreža i web stranice Centra za roditelje Klubko.

Moja beba – razvojne radionice za roditelje beba do 12 mjeseci

Moja beba je naziv za sve edukativno-praktične radionice koje obrađuju područje ranog razvoja bebe (senzomotoričkog, kognitivnog, socioemocionalnog) koje održavamo u Klubku. Radionice izvode stručni suradnici online u nekoliko ciklusa godišnje. Time su razvojne teme bliže i roditeljima iz manjih sredina, a odslušane sadržaje roditelji mogu više puta pregledati. 

Radionice obuhvaćaju sljedeće teme: Baby handling, Uzroci bebinog plača i kako ga smiriti, Masaža beba, Poticanje senzomotoričkog razvoja beba po tromjesečjima kroz godinu, Razvojne igre u prvoj godini, Spavanje bez suza.

Najave pojedinih radionica i raspored održavanja možeš pratiti putem društvenih mreža i web stranice Centra za roditelje Klubko.

Kako raste dijete, rastu i izazovi s kojima se roditelji susreću u odgoju i odnosu s djetetom. Vrtić, škola i adolescencija donose nove interese djeci i roditeljima. Smatramo da su izazovi lakši, a razumijevanje veće kada roditelji nastave rasti zajedno sa svojom djecom. Odgojne teme uvijek imaju dvije strane priče, obje jednako važne i zastupljene na svim našim programima za roditelje.

Večeri za roditelje – inspirativni seminari Jespera Juula

Jesper Juul je za života napisao nekoliko seminara o temama koje je kroz svoje bogato iskustvo prepoznao važnima za život u obitelji. Kao idejni začetnik organizacije Familylab zamislio je da te teme roditeljima prenose Familylabovi certificirani voditelji. Do svoje smrti i sam je vodio edukacije za voditelje seminara, a danas ih nastavljaju članovi Familylaba, stručnjaci koji su prepoznali vrijednost znanja koje im je u naslijeđe ostavio ovaj čuveni danski obiteljski terapeut i autor brojnih knjiga o roditeljstvu i školi.

Klubkove certificirane voditeljice izvode Juulove inspirativne seminare: Kako omogućiti razvoj samosvijesti kod djece?, Kako reći NE mirne savjesti?, Roditeljsko vođenje, Kako pripremiti dijete za školu?, Obitelji s djecom iz prethodnih veza, Od para do obitelji, Obitelji s tinejdžerima.

Najave seminara i raspored održavanja možeš pratiti putem društvenih mreža i web stranice Centra za roditelje Klubko.

Večeri za roditelje – gostujuća predavanja i razgovori

Svaka obitelj je klupko različito isprepletenih odnosa koji se s vremenom zapliću, a svako toliko shvatimo da ih je potrebno rasplesti. Na Klubkovim večerima za roditelje raspetljavamo zapetljane roditeljske priče, tražimo odgovore na pitanja iz obiteljskog života i odgoja djece, pričamo o odrastanju, odraslosti i izazovima koje oboje nose. Predavanja održavaju različiti (gostujući) predavači, a nakon predavanja slijedi druženje uz razgovor. Najave predavanja možeš pratiti putem društvenih mreža i web stranice Centra za roditelje Klubko. Ukoliko želiš biti naš gost predavač javi nam se na info@klubko.hr

Savjetodavni seminari za roditelje

 U roditeljstvu postoje teme koje češće i dugotrajnije okupiraju roditelje i predstavljaju im veći izazov, stoga zaslužuju da im se detaljnije posvetimo. Osim dubinske obrade teme, nakon seminara odgovaramo na pitanja i specifične primjere roditelja iz njihovog obiteljskog iskustva.

Seminare izvodimo prema potrebi i interesu korisnika – osim za roditelje korisnike Centra za roditelje Klubko, seminar je moguće održati i za roditelje vrtića, škola i drugih zajednica. Ako želiš organizirati savjetodavni seminar u svojoj zajednici, javi nam se na info@klubko.hr

Klubko održava i ugošćuje besplatna predavanja i radionice za roditelje. Obavijesti, najave te popis prethodno održanih besplatnih događanja možeš pronaći na web stranici Centra za roditelje Klubko.

Hvala svim predavačima koji su do sada svoje znanje učinili pristupačnim široj zajednici! Ako želiš biti naš gost predavač javi nam se na info@klubko.h Stekni iskustvo, izgradi svoju publiku, podijeli informacije korisne roditeljima!

CENTAR ZA STRUČNJAKE

Sve važnije područje djelovanja korisničkog centra Klubko je rad sa stručnjacima.

Surađujemo sa stručnjacima iz područja ranog, predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja, dječjeg razvoja, tjelesnog i mentalnog zdravlja te drugih područja povezanih s unaprjeđenjem dobrobiti djece, roditelja i profesionalaca koji rade s djecom.

U ožujku organiziramo godišnju konferenciju, a tijekom godine brojne edukacije. Cilj nam je ostvariti cjeloviti program podrške stručnjacima.

Osim na web stranici i Klubkovim društvenim mrežama, sadržaje za stručnjake možeš pratiti u našoj facebook grupi Treći put.

Prva konferencija Centra za roditelje Klubko održana je online u ožujku 2021. nakon godine lockdowna i intenzivnih mjera suzbijanja korona virusa koje su se odrazile na sva područja razvoja, odgoja i obrazovanja. Stručnjacima i roditeljima ponudila je odgovore na brojna pitanja iz perspektive različitih struka, dominantno iz područja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dječjeg razvoja.

Druga konferencija predstavila je tematski zaokret u smjeru edukativnog djelovanja Centra prema promjenama odgojne i obrazovne paradigme.

Izborom tema godišnje konferencije pratimo aktualna zbivanja i potrebe te otvaramo prostor za nove ideje, umrežavanje i promjene u područjima djelovanja iz kojih dolaze predavači i sudionici konferencije. Predavači se uglavnom okupljaju na poziv Udruge, no mogu nam se javiti i sami na info@klubko.hr

Ožujak 2021., Razvoj, zdravlje i odrastanje u vrijeme krize: 18 predavača, 18 sudionika putem video materijala, preko 200 sudionika slušatelja konferencije.

Ožujak 2022. Treći put: novi temelji odgoja i obrazovanja: 18 predavača, okrugli stol, preko 300 sudionika slušatelja konferencije.

Konferenciju možeš pratiti putem društvenih mreža i web stranice Centra za roditelje Klubko.

Osim vlastitih edukacija Centra, u Klubku edukacije održavaju vanjski suradnici iz područja razvoja, odgoja, obrazovanja i mentalnog zdravlja. Do sada održane edukacije uključuju teme:

Senzorički razvoj i senzorna integracija, Terapija igrom za roditelje (ciklus), Razvoj i odgoj djevojčica i dječaka – prilike za individualnost i ravnopravnost, Razvoj psihološke otpornosti kod djece (ciklus), Osobne granice i granice u obitelji, Poticanje tolerantnost ili tolerantnost na nasilje?, Mindfulness u radu s djecom – put do uspješne suradnje učenika i učitelja, Mindfulness vježbe u vrtiću – za sretniju djecu i odgojitelje, Pripovijedanje i terapeutske priče u radu s djecom. Edukacije možeš pratiti na web stranici i društvenim mrežama Centra Klubko.

Ukoliko želiš da tvoju stručnu edukaciju organizira Klubko, kontaktiraj nas na info@klubko.hr kako bismo razmijenili ideje.

 

Istraživanje potreba stručnjaka u radu s djecom – uskoro.

Program pružanja podrške stručnjacima – uskoro.

PRATI DOGAĐANJA U KLUBKU